Sprekers

Elautprijs – zaterdag 10 juni 2023

Jan Aerts – Klinisch
Klinische toepassing van de PRECISE-score voor het rapporteren van MRI-scans tijdens active surveillance van prostaatkankerpatiënten

Jan Aerts studeerde in 2018 magna cum laude af aan de Universiteit van Gent. Als gemotiveerd en betrokken ASO in de Urologie kan hij zich gelukkig prijzen met een zeer goed stagetraject (OLV Ziekenhuis Aalst [truncus communis], AZ Groeninge Kortrijk, Vitaz Sint-Niklaas, UZ Gent en Jessa Ziekenhuis Hasselt). In zijn vrije tijd houdt hij van sport, lezen, culinaire versnaperingen, en van tijd tot tijd een reisje.

QUINTEN BOGAERTS – POSTER
Ballondilatatie van de VUJ in primair obstructieve mega-ureters bij kinderen: 10 jaar ervaring

Ik ben opgegroeid in het Antwerpse en heb in 2018 mijn studie geneeskunde afgerond aan de Universiteit van Antwerpen. Hierna ben ik aan mijn specialisatie urologie begonnen waarin ik reeds in het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen en in het Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk heb gewerkt. Op dit moment maak ik mijn 5de jaar assistentschap af in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Mijn bijzondere interesse gaat voornamelijk uit naar de functionele en pediatrische urologie.

PIETER DE BACKER – WETENSCHAPPELIJK
Intra-operatieve A.I. ondersteuning tijdens partiële nefrectomie: automatische weefselinterpretatie en fase-analyse als mijlpalen richting autonome navigatie

Pieter De Backer vatte zijn studies geneeskunde aan na zijn opleiding tot burgerlijk ingenieur en een korte stop in de automatisatie-industrie. Vervolgens begon hij zijn specialisatie tot uroloog in OLV Aalst, AZ Sint-Blasius en op heden UZ Gent. Tijdens de studies geneeskunde startte hij zijn onderzoek naar patiëntspecifieke 3D modellering en video-analyse door middel van artificiële intelligentie, met een specifieke focus op nierchirurgie. Hij finaliseert op heden zijn doctoraat hierover in samenwerking met Orsi Academy, trainingsinstituut voor minimaal invasieve chirurgie te Melle.

MANON DE LOOF – KLINISCH
Robot-geassisteerde radicale prostatectomie met HugoTM RAS (Medtronic®) versus DaVinci Xi® (Intuitive®): haalbaarheid en eerste resultaten in een high volume centrum

Eerste keer op elautprijs,
met klein hartje en adductoren gekruist
weliswaar met groot enthousiasme
en vleugje pittigheid gekruid

opblaaskajak, camper en goed compagnie
in de hand een fles wijn ter preventie van anurie

marathon, ropeskipping & graag door vrienden omringd
Voorzichtig flirtend met de limiet, meestal goed gezind

Ne goeien babbel met tevree patiënt
Of wijze raad van fanatiek docent
Geen avance, het is geschied
Dit jolig ambitieus vuur is ontstoken
En het miezert helemaal niet

WOUT DEVLIES – WETENSCHAPPELIJK
Het cruciale microklimaat van moleculaire veranderingen in hoog-risico prostaatkanker na behandelingen met ADT of ADT+apalutamide: meer dan enkel tumorcellen
LAURA ELST – WETENSCHAPPELIJK
Identificatie van het onderscheid tussen HPV-positieve en HPV-negatieve peniskanker door middel van single-cell RNA sequencing

Ik ben Laura Elst, afgestudeerd in 2021 aan de KU Leuven en meteen na mijn coassistentschap, vol enthousiasme gestart aan een PhD traject met als onderwerp peniskanker. Hoewel peniskanker zeer zeldzaam is, denk ik dat velen bevestigen dat het daarom niet minder interessant en belangrijk is. Na mijn PhD traject, kijk ik sterk uit om mijn klinische opleiding verder te zetten in Heerlen, Antwerpen en Leuven. In mijn vrije tijd kan ik genieten van een partijtje tennis, een avondje de dansbenen uitgooien met vrienden, een culinaire ontdekking op restaurant en een avontuurlijke reis met de rugzak.

THOMAS HERMANS – KLINISCH
Validatie van een 3D-geprint trainingsmodel voor robot-geassisteerde partiële nefrectomie

Ik ben Thomas Hermans, 5e jaars assistent urologie in het ZOL in Genk. Afkomstig uit het Hageland (Zichem) en opgeleid in Leuven, doe ik mijn specialisatie in Duitsland. De voorbije 3 jaren was ik in het Universiteitsziekenhuis van Wuppertal werkzaam, voordien een jaar in Brugge. Al enkele jaren ligt mijn focus op de oncologische urologie en meer specifiek op robotchirurgie. Een fellowship uro-onco staat dan ook op de planning vanaf 2024. Wanneer ik niet met urologie bezig ben, vind je me op de top van een berg, in een zeilboot, op mijn koersfiets of thuis in de zetel met mijn verloofde en mijn 2 katers.

LISANNE HOUBEN – POSTER
Modulatie van het fysieke activiteitenniveau heeft geen invloed op de eiwitsynthesesnelheid van prostaattumoren

Lisanne Houben is een PhD-student binnen de afdeling Humane Biologie aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek richt zich op het effect van beweging en voeding bij oncologie-patiënten. Hiernaast is ze werkzaam als arts bij de Sint Maartenskliniek te Nijmegen, alwaar ze vanaf september ook aan de specialisatie tot revalidatiearts zal starten.

RANI JASPERS – KLINISCH
Aquablatie van de prostaat: initiële ervaring bij 31 patiënten

Ik ben Rani Jaspers, een Limburgse Brusselaar sinds ondertussen iets meer dan 10 jaar. In 2019 rondde ik mijn studie af aan de VUB en ben ik ook eventjes blijven plakken in Jette. Momenteel zit ik in mijn vierde opleidingsjaar, in het OLV te Aalst. Daarnaast spendeer ik mijn vrije tijd graag op concerten, culinaire uitjes, hier en daar een festival of gezellig met vrienden en familie.

CEDRIC JORISSEN – KLINISCH
Penislengte voor en na implatatie van een Inflatable Penile Prosthesis (IPP)

Dr. Cedric Jorissen studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Einddiploma tot Dokter in geneeskunde behaald in 2018 te Leuven.
Momenteel is hij bezig aan zijn specialisatie urologie en zit hij in zijn 5de opleidingsjaar. Huidige stageplek te Hasselt onder begeleiding van stagemeester Prof. Dr. K van Renterghem.

ROBBY LAMOURY – POSTER
Ballon test in urodynamica bij vrouwen: obstructie model door verhoging van uitvloei weerstand

Ik ben een trotse Antwerpenaar die gedurende het assistentschap in Antwerpen en Limburg heeft vertoefd. Na het voltooien van de opleiding urologie eind juli volgt een fellowship in Genk. Tot slot heb ik een bijzondere interesse in de functionele en oncologische urologie.

UROS MILENKOVIC – KLINISCH
Predictors of Recurrence After Metastasis-directed Therapy in Oligorecurrent Prostate Cancer Following Radical Prostatectomy

Ik ben sinds augustus 2016 assistent urologie in opleiding. Tijdens mijn PhD-traject heb ik onderzoek gedaan naar de ziekte van Peyronie, waarbij ik patiënt-gederiveerde fibroblasten, dierenmodellen en sequencing-technologie heb gebruikt om de pathofysiologie en nieuwe behandelingsopties te onderzoeken. Mijn doctoraatsthesis heb ik in juni 2019 afgerond. Daarnaast ben ik actief geweest in de wetenschappelijke commissies van zowel de Europese als internationale verenigingen voor seksuologie (ESSM en ISSM), en ik ben al 4 jaar Junior Associate bij het EAU Guidelines Panel van Male Sexual and Reproductive Health.

Vanaf augustus 2019 ben ik begonnen aan mijn klinisch traject, eerst 2 jaar in AZ Delta te Roeselare en daarna in UZ Leuven. Momenteel werk ik in het AZ Groeninge te Kortrijk tot en met 2024.

EDUARD ROUSSEL – KLINISCH
Active surveillance voor kleine niertumoren: Less is more

Eduard Roussel behaalde zijn doctoraat aan de KU Leuven met als onderwerp patiënt selectiestrategieën doorheen het ziektespectrum van renaal cel carcinoom. Hij is momenteel werkzaam als assistent in het OLV ziekenhuis in Aalst.

CHARLOTTE SLOTS – POSTER
Veiligheid en efficiëntie van MRI-TRUS fusie-geleide transperineale prostaat biopsies met lokale anesthesie

Mijn klinisch opleidingstraject begon 4 jaar terug op heelkunde in het UZ Gent met aansluitend aanvangen van de urologische opleiding. Ik ervaarde ondertussen leerrijke jaren in het AZ Sint Jan en Sint Lukas te Brugge, Tenon ziekenhuis te Parijs en momenteel in het ASZ in Aalst. Ik kijk uit naar verdere opportuniteiten om zowel klinisch als wetenschappelijk te groeien tijdens mijn komende jaren in AZ Maria Middelares en het UZ Gent. Naast mijn passie voor Urologie staan mijn gezin, vriendenkring en de wereld verkennen bovenaan de prioriteitenlijst.

LAURIEN SMEYERS – POSTER
Onze institutionele ervaring met urosymphysische fistels en osteomyelitis pubis als zeldzame complicatie na lokale prostaatkankerbehandeling: hoe pakken we dit aan?

Laurien Smeyers is een 29-jarige vijfdejaars assistente urologie via UZ Leuven, werkzaam in Jeroen Bosch Ziekenhuis te Nederland. Momenteel dompelt ze zich als inwoner van ’s Hertogenbosch onder in de Nederlandse sfeer. Deze enthousiaste doorzetter combineert haar assistentschap graag met haar functie als chairwoman van ESRU België, salsadansen, wielrennen en mountainbiken. Haar vakanties spendeert in het buitenland en ze ontdekt graag nieuwe culturen, maar zoekt ook met de rugzak prachtige natuurfenomenen op. Je kan haar omschrijven als een sociaal, dynamisch, ondernemend, organisatorisch, avontuurlijk en flexibel persoon, die niet terugdeinst voor een nieuwe uitdaging. Op professioneel vlak gaan haar interesses voornamelijk uit naar uro-oncologie, endo-urologie en robotchirurgie. Het onderwerp van de paper over urosymphysische fistels na lokale prostaatkankerbehandeling, komt verder uit interesse in complicaties na de nog steeds toenemende prostaatkankerbehandeling. Ze kijkt ernaar uit om deze bevindingen onder de aandacht te brengen en met jullie te delen.

SAM TILBORGHS – POSTER
De zoektocht naar beïnvloeding van het autonome zenuwstelsel via perifere zenuwstimulatie

Als geboren en getogen Antwerpenaar momenteel actief als ASO te UZA.
In het weekend kan je me vinden in de buurt van een voetbalveld of op restaurant met vrienden.

INGE VAN DE CAVEYE – POSTER
Leercurve bij robot-geassisteerde pyeloplastie: een prospectieve oberservationele studie

Inge Van de Caveye studeerde in 2017 als basisarts af met grote onderscheiding aan de Universiteit Gent. De opleiding tot urologie startte met een truncus communis heelkunde in AZ Sint-Vincentius Deinze en AZ Sint-Lucas Gent. De urologiejaren waren een kleine rondreis door het Vlaamse landschap: AZ Sint-Lucas Gent, Kliniek voor Urologie Limburg, AZ Groeninge Kortrijk en momenteel laatste jaar in UZ Gent. In 2021 behaalde ze daarnaast de master Management en Beleid in de gezondheidszorg aan de Universiteit Gent. Ze heeft een bijzondere interesse in de benigne urologie: functionele urologie, endo-urologie en kinderurologie. In 2024 start ze aan het FEAPU fellowship op de dienst kinderurologie in UZ Gent.

JOLIEN VAN DER JEUGT – BVU GRANT
MINUS-trial: Multicentric Study on Infections of the Urinary Tract After Stent Removal

Jolien Van der Jeugt (33) studeerde in 2017 magna cum laude af aan de Universiteit Gent. Sindsdien doorliep ze een rijk urologisch parcours, waardoor ze zich kon ontwikkelen tot algemeen uroloog. Binnen de urologie gaat haar interesse voornamelijk uit naar endo-urologie, pediatrische urologie en uro-oncologie. Deze passies stimuleerden haar om na afstuderen een fellowship endo-urologie aan te gaan bij Prof. Dr. Cepeda aan het RHUH, Valladolid.

JOLIEN VAN DER JEUGT – KLINISCH
Endoscopische intravesicale injectie van Deflux® voor vesico-ureterale reflux: de validatie van het Gentse opleidingsmodel voor wet lab en hands-on training op een varkensblaas

Jolien Van der Jeugt (33) studeerde in 2017 magna cum laude af aan de Universiteit Gent. Sindsdien doorliep ze een rijk urologisch parcours, waardoor ze zich kon ontwikkelen tot algemeen uroloog. Binnen de urologie gaat haar interesse voornamelijk uit naar endo-urologie, pediatrische urologie en uro-oncologie. Deze passies stimuleerden haar om na afstuderen een fellowship endo-urologie aan te gaan bij Prof. Dr. Cepeda aan het RHUH, Valladolid.

ANDRIES VAN HUELE – POSTER
Simultaan implanteren van een erectie- en sfincterprothese: Ervaringen binnen een high-volume centrum

Ik ben Andries Van Huele, assistent urologie via UGent. Ik ben momenteel werkzaam als 5de jaars assistent in de Kliniek Voor Urologie (Hasselt, Heusden, St-Truiden, Tongeren).

WIES VANDERBRUGGEN – POSTER
Het effect van tranexaminezuur op perioperatief bloedverlies bij transurethrale resectie van de prostaat in een dubbel geblindeerde gerandomiseerde studie

Ik ben Wies Vanderbruggen, geboren en getogen in de Antwerpse Noorderkempen. In 2010 trok ik naar de grote stad Antwerpen voor mijn studies geneeskunde om in 2017 aldaar mijn specialisatie urologie aan te vatten. Intussen ben ik in mijn laatste maanden van mijn opleiding. Het komende jaar krijg ik de kans om mijn horizon te verruimen als fellow onco-urologie in het UZ Leuven. Daarnaast ben ik vooral een vader van twee prachtige dochters en – misschien moeilijker te verbergen – Bourgondisch levensgenieter van het eerste uur.

WESLEY VERLA – KLINISCH
Transperineale MRI fusiebiopsies van de prostaat: een exploratief onderzoek naar de predictieve waarde van PIRADS 3, 4 en 5 letsels en naar de toegevoegde waarde van systematische biopsies naast de gerichte biopsies.

Wesley Verla is geboren en getogen in Knokke-Heist waar hij zijn lagere en middelbare school afmaakte. Nadien ging hij geneeskunde studeren aan de Universiteit van Gent en begon hij aan de opleiding urologie via diezelfde universiteit. Hij vatte zijn traject aan met een doctoraat omtrent urethrareconstructies voor mannen met plasbuisvernauwingen, dit onder leiding van prof. dr. Nicolaas Lumen. Intussen is hij bezig met de algemene opleiding urologie en op heden terug te vinden in AZ Maria Middelares.

LAURENS WEYNANTS – BVU GRANT
Kunnen we met behulp van het InterStimTM neuromodulatiesysteem efficiënte mictie bekomen bij dwarslesiepatiënten met een neurogene blaas die in het verleden werden behandeld met een sacrale, dorsale rhizotomie?

Ik ben Laurens Weynants, laatste jaar assistent urologie met een bijzondere interesse in de functionele urologie. Momenteel ben ik werkzaam in het universitair ziekenhuis in Gent. Volgend jaar verhuis ik naar Maastricht voor een bijkomend specialisatiejaar. Ik ben ambitieus en hardwerkend, niet alleen in de urologie maar ook in de sport. Tennissen doe ik al jaren op het hoogste nationale niveau.